Ett par väl valda ord om livet på savannen som ett rätt udda litet djur bland alla andra figurer.Till nyaste inläggenSmala elefanten i sin praktSenaste inläggen i RSS 2.0-format
Fredrik i sin prakt, på Café Opera 1998.
Namn
Fredrik Wicksell
Ålder
36 år
Boplats
Norra Botkyrka, Sthlm
Senast kommenterade inläggen
Om man inte plingar hamna...23/5 - 14:06
Hallå, elektroniska pryla...11/5 - 13:11
What the fuck!19/12 - 16:54
Vem attans är Smala Elefa...27/10 - 01:38
Mannen med hatt langar vi...8/7 - 14:18
Sök inlägg
Musik under namnet Mindfire

Här nedan finner man lite musik som jag gjort genom åren, då under mitt nätnamn Mindfire. Det är bara att ladda ner.

St. Valentine's Day
St. Valentine's Day [Video edit]

Tillbakalutad house
2:37 min

Expectations
Expectations [Fast beat edit]

Club/House
4:17 min

In The Arms Of Morpheus
In The Arms Of Morpheus

House
5:06 min

The Radar [Intro version]
The Radar [Intro version]

Dance/Club
0:36 min

Tiny House
Tiny House

House
0:30 min

Fredagen den 11/8, 2006 - 13:09
Broderi på keps
Tidigare i år tog jag upp de gamla kunskaperna från skolans syslöjd och gjorde ett par broderier på min keps. Jag hade en keps helt fri från diverse tryck och synliga märken, så jag tänkte piffa upp den lite med min Smala Elefanten-logotyp i litet format bak vid spännet.
Efter att jag blev klar med denna var jag så nöjd och uppe i tekniken att jag även passade på att skriva in mina initialer på den andra sidan om spännet, med mitt eget typsnitt dessutom.

Smala Elefanten-logon broderat på kepsEfter ett par utskrifter för att finna lämplig storlek var det dags att få över logotypen till kepsen för att sätta igång själva broderandet. Ett kalkeringspapper under utskriften och sedan rita/markera på det utskrivna gjorde att jag fick med det mesta av logotypen till kepsens tyg. Krävdes bara lite manuell ifyllnad på tyget innan jag kunde börja brodera.

Som tråd tog jag ett vanligt brodergarn, men nyttjade bara två av de sex deltrådarna åt gången för att det inte skulle bli allt för tjockt. Det tar väl lite längre tid att fylla ett område då, men känslan är att det kan bli mer detaljerat och lättare att korrigera småmissar. Sådant får man nog prova sig fram från gång till gång.

Själva tekniken är vanliga enkla stygn tvärs över hela delområdet på figuren, dvs i mitt fall börja nere vid bakbenet och jobba sig uppåt till kroppen vågrätt. Där svänger man genom att flera gånger sticka ner i samma hål på ena sidan. Jag gjorde så att jag efter ett par gånger i samma hål flyttade lite åt sidan så det inte skulle bli en jätteklump av garn på innersidan av svängen om det var en skarp sväng som skulle till. Toppen av kroppen är alltså stygnen lodräta, för att sedan svänga ner och åter bli vågräta på frambenet. Huvudet och snabeln är alltså separerat från det övriga för att inte få allt för långa stygn som lätt kan göra det sladdrigt.
Man måste även se till figuren i sig hur mycket man kan behöva svänga och var en "delningslinje" istället passar klart bättre. Exempel på det syns bäst på broderingen nedan.

Initialerna FW broderat på kepsBrodering för hand handlar mycket om tålamod och verkligen sticka ner och upp nålen så nära de tidigare ställena som möjligt. Man kan dock rätt lätt reparera glipor i broderingen genom att låta stygnen korsa varandra så att säga. Dock inte allt för snett kanske, så det blir för synligt. Här är det som tidigare nämnts en fördel med färre trådar att jobba med så att det inte blir för tjockt, och samtidigt gör de färre trådarna att sneda korrigeringar inte syns lika mycket.

Ett tips vad gäller att följa sina markeringar är att istället printa ut figuren aningen mindre och sedan ligga nån millimeter utanför markeringarna. Då täcker man verkligen markeringen, som oftast blir rätt bred till linjetjocklek mätt och otydlig via kalkeringspappret.
Det allra första försöket med elefanten ovan slutade med att jag efter att ha kommit en bra bit upp på bakbenet hade följt markeringen för noga precis mitt på. Då kunde man se utkanterna av markeringen och det jag broderat kändes på tok för smalt utifrån min visuella bild av hur det skulle se ut när det var klart. Var bara att riva upp och börja om.

Lycka till med era egna broderingar nu på diverse olika prylar!
Kommentarer: 2 stycken.

Söndagen den 6/8, 2006 - 21:04
Hembränning
Hembränning
Kommentarer: 2 stycken.
Kategorier: Tecknad humor, Språk

Söndagen den 6/8, 2006 - 20:59
Handboll
HandbollFörsökte mig först på en fotboll, som också följer samma sorts ordvitstanke.
Fast de fötter jag ritade såg rätt kassler ut så jag gjorde ett försök med händer, och det blev lite bättre tror jag.

Kommentarer: Bli först!
Kategorier: Tecknad humor, Språk, Sport

Söndagen den 6/8, 2006 - 20:29
Fråga Ole - Sex- och samlevnadsprogram direkt från Norge
Norsk flaggaFör de norska besökarna kan nu Smala Elefanten stolt publicera de allra populäraste frågorna som kommit in till den alltid lika genomtrevlige norske sexexperten Ole Lusekofte och hans tv-program hemma i Norge, och då givetvis också hans genomtänkta svar.

Ole har stor erfarenhet inom ämnet då han varit gift fem gånger och har minst fyra barn med olika kvinnor, tror han. Olika alltså, inte att det inte skulle ha varit kvinnor. Ole är 49 år ung och kommer från Oslo, men bor nu i Trondheim, där han gillar att sysselsätta sig med en massa olika saker, bland annat stövelkastning och att katalogisera busstidtabeller.

Men nu över till frågorna, det viktigaste så att säga, och svaren som Ole förmedlar så elegant, pricksäkert och proffsigt:

Hei Ole! Jeg er en singeljente som førloret min lille frøjdepinne. Men jeg har mangt med gulebøjer i en låde. Hvordan bruker man en sånn da?
- Dette er en enkel spørsmål dette. Du piller vek de gule å eter sedan opp den selføjligt. Å de låter som de blir mange dagers frøjde før deg min ven. Må godt å mykke nøje!


Mors på daj! Min jente kommer ikke när vi pular. Vad gjør jeg før fel Ole?
- Har du provet å ropet på na da? Hon kan vare opptagt med annat i rummet breve si du. Prove dette å jeg lover du ikke blir besvikken. Må godt å mykke nøje!


Käreste Ole! Gutten ser mig ei lengre. Han glutter pa snuskefilmer akkurat hele netterna. Behøver en løsning.
- De må du stoppe omedelbums. Køpe han en videofilmemaskin så gluttes det på dagerne och soves på natten. Øjene mår mykke bedre av det. Må godt å mykke nøje!

Vi tackar Ole för denna gång, men om jag känner honom rätt så lär han vilja återkomma och upplysa oss alla inom detta intressanta område. Och vem kan tacka nej till denne experts erbjudanden.
Kommentarer: Bli först!
Kategori: Humor

Söndagen den 6/8, 2006 - 19:44
Språkliga felval: Del 3
Nästa del i ämnet språkliga felval nu. Ett språkligt felval är i detta sammanhang att man använder fel ord/fras i en situation så att man som åhörare/läsare lätt kan missförstå. Eller helt enkelt bara är fel.

Bana och plan

Återigen är det just inom sportens värld jag hittat de tydligaste exemplen där dessa ord används fel. I princip var och varannan kommentator och ledare/spelare inom fotbollen pratar om bana för att beskriva spelet, när det faktiskt är på en fotbollsplan de spelar på. Anledningen till att det heter fotbollsplan och inte fotbollsbana är att alla spelare på plan får röra sig bäst de vill över hela plan.

En bana definieras som en förutsägbar riktning för någots förflyttande. Om alla fotbollsspelare agerade som i ett klassiskt ishockeyspel där de bara kunde röra sig antingen framåt eller bakåt i sitt spår, då skulle man kunna prata om en fotbollsbana på sätt och vis. Sporter med typiska banor är annars sprinterlöpningen inom friidrotten och simning. Där får man helt enkelt inte springa/simma på något annat ställe än inom markeringarna för sin bana. Sen har vi givetvis landningbana på flygplatser.


Tidigare delar:
Del 1 (På grund av och tack vare. Mindre och färre.)
Del 2 (Senaste och sista.)
Kommentarer: Bli först!
Kategorier: Språk, Sport