Jag är ingen ölexpert kan jag med lätthet erkänna.
Har i princip ingen koll på de olika ölstilarnas tillverkningsprocesser och vad som särskiljer dem från varandra om någon skulle fråga mig mitt i natten, utan jag går mestadels enbart på huruvida jag tycker ölet är gott eller inte när jag sätter mina betyg och ger mina kommentarer. Dock anser jag att ju dyrare ett öl är desto högre krav på det, och då kan priset som sådant sänka ett betyg om det är svårbedömt.
Ha gärna detta i åtanke om jag klankar ner på ett öl som eventuellt smakar som det ska göra (eller inte göra) enligt sin tänkta stil och du tycker annorlunda.

Jag sätter betyg på de öl jag provat på en skala från 1 till 10. Detta är dock ingen rak skala, eller en enkel dubblering av en skala 1-5, utan mer en ”lång startsträcka med svaga betyg med en snabb acceleration till högt betyg på slutet”.

Ungefär så här skulle man kunna gradera/gruppera min skala om det vore textbeskrivningar istället för siffervärden:

  • 1-3: ”Väldigt mycket underkänd i fråga om att ens smaka eller kännas som öl. Undvik om det är öl du vill dricka.”
  • 4-6: ”Underkänd på det stora hela och troligen inget jag skulle köpa igen. Kan dock vara gott enskilda klunkar.”
  • 7-8: ”Godkänd nivå där ölet är gott hela tiden och jag verkligen kan rekommendera det till andra. Här hamnar de flesta öl jag gillar.”
  • 9: ”Väl godkänd med det lilla extra som gör att jag njuter lite mer och känner att nästa kommer att smaka lika bra oavsett när.”
  • 10: ”Finns det verkligen ett helt felfritt öl på alla sätt och vis gällande smak, beska, pris, känsla, utseende osv? Det tror jag inte, men skulle det dyka upp ett sådant så hamnar det här och jag vore väldigt nöjd och glad med att ha funnit det.”

Att det sedan inom olika block (eller sinsemellan blocken) kan vara små skillnader säger sig självt, då ”dagsformen” på dels ölet i sig och mig som testare säkert skulle kunna ge olika betyg från gång till gång.

Så se inte betygen som huggna i sten och helt 100 % rättvisa att jämföra med varandra från öl till öl, utan mer som en vägledning om mitt omdöme just där och då när jag testade ölet ifråga.